Help: verslaafd aan je telefoon?

Even snel je berichtjes checken wanneer je ergens moet wachten, iedereen kent het wel. Wanneer je in de trein zit, zie je veel reizigers kijken op hun smartphone. Ze bekijken het nieuws of checken hun sociale media kanalen. 

 

In hoeverre zijn wij eigenlijk verslaafd aan onze telefoon?  

Persoonlijk gebruik ik mijn telefoon vooral zodra ik mij begin te vervelen. Als ik op de trein sta te wachten kan ik mooi mijn WhatsAppjes even beantwoorden, sociale media bekijken en mijn mail checken. Wanneer ik dan in de trein zit vind ik het vaak lastig om ineens iets anders te gaan doen. Ik blijf muziek luisteren en bekijk nóg een keer mijn Facebook. Als ik aankom op het station herinner ik me ineens dat ik mij had voorgenomen om nog even mijn schoolwerk door te lezen. Herkenbaar? 

 

 

Hoe komt het toch dat ik mij zo aangetrokken voel tot mijn telefoon?

Zoveel met je telefoon bezig zijn is vooral een ingesleten gewoonte.  Wanneer wij onze apps openen krijgen wij nieuwe informatie tot ons. Laten onze hersenen nou juist verzot zijn op deze nieuwe informatie. Gevolg: je krijgt er een fijn gevoel van. Onbewust wil je steeds dat fijne gevoel hebben, dus open je steeds weer die apps!

 

Nu hoor ik je denken: ‘Is het nodig om mijn telefoon minder te gaan gebruiken?’ Pak je steeds je telefoon wanneer je huiswerk aan het maken bent? Uit onderzoek blijkt dat je gelukkiger én productiever bent wanneer je je minder laat afleiden. 

 

tips


De volgende tips kunnen je helpen:

 

  • Leg je telefoon op een plek waar je er moeilijk bij kunt. Bijvoorbeeld in je tas.

  • Zet je telefoon op stil wanneer je je goed moet concentreren.

  • Spreek met jezelf af wanneer je weer op je telefoon mag.

  • Doe een horloge om. Dat scheelt de tijd bekijken op je telefoon!

  • Zet je notificaties van je apps uit. Zo kom je minder snel in de verleiding om je apps te openen.   

 

 

 

 

 

apps


Quality time
Quality time

Ik heb nu twee apps op mijn telefoon staan die mij kunnen helpen mijn telefoon minder te gebruiken: Quality time en Forest.

 

 

Quality time: deze app draait constant op de achtergrond. Deze app houdt bij hoe vaak jij je telefoon van de vergrendeling afhaalt én hoeveel minuten je bepaalde apps gebruikt. Erg handig voor een stukje bewustwording! 

 

Forest: je stelt een tijd in hoe lang je niet op je telefoon wil zitten. In de tijd dat jij niet op je telefoon zit, groeit er een boom of struik (ligt eraan hoe lang je de timer instelt). Wanneer je de telefoon gedurende de ingestelde tijd niet gebruikt, krijg je een boom. Breek je de tijd af, dan sterft je boom. Zo kan je zelf een heel bos maken en krijg je te zien hoe vaak je goed bezig bent geweest. Ook geeft de app een weekoverzicht. In één oogopslag is te zien hoe je de afgelopen dagen hebt gewerkt.

Forest
Forest


Heb jij nog een goede tip?

Laat het weten in een reactie!


Reactie schrijven

Commentaren: 0