5 opruimtips

Het is weer zomervakantie! Tijd om alles eens goed op te ruimen, zodat je na de zomer weer fris kunt beginnen. 

Vind jij beginnen met opruimen ook zo lastig en heb je na het opruimen nog steeds het idee dat het rommelig is? 

Ik geef je 5 tips uit de methode van Marie Kondo!

 

Queen of Organizing


Marie Kondo woont in Japan en is bekend geworden met haar opruimtechniek. Toen ze jong was hield ze zich al bezig met opruimen. Ze heeft veel boeken gelezen over opruimen en weet precies (door het zelf uit te proberen) wat wel en niet werkt. 

Haar kennis deelt ze niet alleen in boeken, ze komt ook bij de mensen thuis om ze te helpen. Veel mensen zijn blij met haar werk en je ziet deze methode vaak voorbijkomen in blogs en vlogs.

Regels


  1. Ooit is nooit 
    Je herkent het vast wel... tijdens je kast opruimen kom je een uit shirtje tegen. Je hebt hem nooit meer aan, maar je vindt het zonde om weg te gooien. Misschien kan ik hem volgend zomer aantrekken? Stiekem weet je dat het shirtje volgend jaar nog steeds ongedragen in je kast zal liggen. Daarom de regel: ooit is nooit. Weg ermee!

  2. Begin makkelijk
    Moet je nodig opruimen, maar weet je niet waar je moet beginnen? Start dan met de makkelijke spullen. Zoek bijvoorbeeld je schoolspullen eens goed uit. Je zult merken dat het opruimen steeds makkelijker gaat. 

3. Bekijk alle spullen kritisch. 
Neem eens de tijd om goed naar je spullen te kijken die je aan het opruimen bent. Heb je ze nog echt nodig? Ga je het nog gebruiken of staat het daar maar te staan? Door zo kritisch naar je spullen te kijken, zie je dat je veel spullen hebt waar je eigenlijk niks mee doet. 

 

4. Geef alles een vaste plek.
Bepaal tijdens het opruimen welke vaste plek het moet krijgen. Zo heb je een plek waar je het terug kan leggen. Wanneer je het gebruikt hebt, zet je het direct weer terug op dezelfde plek. 


5. Ruim niet alleen op wat zichtbaar is. 
Heb jij ook een plek waar je al je troepjes bewaart? Ruim deze ook eens grondig op. Door niet alleen op te ruimen wat zichtbaar is, maar bijvoorbeeld ook je kasten en dozen. Ervaar je veel meer een opgeruimd gevoel. 

Opgeruimd!


Marie Kondo
Marie Kondo

Het boek neemt je stap voor stap mee in het opruimproces van Marie Kondo. Ze beschrijft ook waarom je het in deze volgorde moet doen en geeft voorbeelden uit de praktijk. Deze zijn heel grappig en best herkenbaar.

 

Uit het boek kan je zelf de tips halen die jij handig vindt. Eén ding is zeker, het boek stimuleert je heel erg op te gaan ruimen.

 

De grootste eye-opener vond ik dat je pas een écht opgeruimd gevoel krijgt wanneer je alles opgeruimd hebt. Dus ook achter de kastdeuren en in opbergdozen. Alles in een doos of kast proppen werkt helemaal niet! 

 

 

 

Lys ruimt op


Opruimen is niet mijn hobby. Zodra ik het druk begin te krijgen wordt mijn huis steeds meer een puinhoop. In verschillende blogs kwam ik de 'Marie Kondo methode' tegen. Ik werd nieuwsgierig en haalde het boek uit de bibliotheek. 

Ik heb het boek in één keer uitgelezen. Mijn omgeving lachte mij een beetje uit. Wie gaat er nu een boek lezen over opruimen? Ik heb daar veel praktische tips uit kunnen halen. 

Zo heb ik op een gegeven moment al mijn kleding op een bult gegooid en stuk voor stuk gekeken of ik het ooit nog aan zou trekken én of ik mij er fijn in voelde. Bij enige twijfel gooide ik het in een vuilniszak. Resultaat: een kast vol met kleding waar ik blij van word. 

 

Mijn moeder probeerde mij vroeger al te leren dat ik de spullen moest terugleggen op de plek waar het hoorde. Ik had honderd verschillende plekken om mijn spullen te bewaren. Gevolg: ik was altijd alles kwijt. Sinds kort probeer ik alles terug te leggen op de plek die ik het gegeven heb. Ik ben dus nooit meer opzoek naar mijn plakband! Mijn moeder zal echt trots zijn... 


Vind jij opruimen ook altijd zo lastig?