Leesdip alarm!

 

 

 

Na een half jaar (voor school) met de neus in de boeken hebben gezeten, kwam uiteindelijk het onvermijdelijke... 

de leesdip! 

 

Ik ging nog braaf iedere week naar de bibliotheek, maar bracht steeds vaker ongelezen boeken terug. Hoe kan dat en hoe kom ik uit deze dip?

 

Het afgelopen jaar hebben Lisa en ik hard aan de website gewerkt. We hadden dan ook alle ruimte om veel met de website bezig te zijn. Het laatste half jaar hebben wij namelijk onze minor gedaan. Een heerlijke tijd vonden we. Lekker veel lezen en onze hersenen creatief aan het werk zetten. Daarnaast moesten alle besprekingen gedaan worden met koffie en iets lekkers. Dat resulteerde vaak ook dat we uren zaten te kletsen en vervolgens nog hard aan de bak moesten, oeps! Erg gezellig dus! 

Na de zomervakantie zijn wij begonnen aan ons laatste jaar van de opleiding. Dat betekent drie dagen in de week lesgeven, één dag in de week terug naar school voor colleges en één dag in de week werken aan onze scriptie. Druk, druk, druk! Maar hoe zorg je er voor dat je ook nog tijd overhoudt om lekker te lezen? Ik heb hier een tijdje over nagedacht en kwam tot het volgende: 

Stap 1: plannen


Spreek met jezelf een vast moment af wanneer je gaat lezen en wát je gaat lezen. Ik probeer elke avond in bed nog een kwartiertje te lezen. Het is niet veel, maar alles beter dan niets. 

stap 2: keuzes maken


Herken je het enthousiasme dat je het liefst 10 boeken tegelijk wilt lezen? Ik neem altijd een flinke stapel boeken mee uit de bibliotheek. Elke keer probeer ik weer met mezelf af te spreken dat ik nu maar een paar boeken mee naar huis mag nemen. In mijn huis liggen dan ook overal half uitgelezen boeken en tijdschriften.  Kies welke boeken je echt wil lezen!

Stap 3: het moet leuk zijn


Leker in de zon met een kop thee.
Leker in de zon met een kop thee.

'Lezen moet vooral leuk zijn', hoor je heel vaak mensen roepen. Makkelijk gezegd! Hoe maak je het dan leuk? Kies boeken die jou echt leuk of interessant lijken en ga geen boeken lezen die je niet leuk vindt! 

 

 

Voor mijn studie heb ik veel boeken moeten lezen die ik helemaal niet leuk vond. Ik worstelde mij dan door die boeken heen. Ik dacht dat ik deze boeken (gezien mijn studie) leuk en interessant moest vinden. Na een paar boeken te doen alsof je het leuk vindt, is het plezier in lezen snel weg. 

Stap 4: telefoon op stil


Onze telefoon is denk ik afleider nummer 1! Vaak als ik zit te lezen, kan ik het niet laten ondertussen ook op mijn telefoon te zitten. Soms moet ik mezelf echt dwingen om hem te laten liggen. Hier gebruik ik verschillende apps voor. Eerder schreef ik hier al een blog over. Lees hier meer! 


Heb jij ook een stapel boeken liggen die je allemaal nog wil lezen?