3X Jan Terlouw: deze boeken moet je lezen!

 

 

Jan Terlouw, deze naam heb je vast wel een keer gehoord! Hij schreef boeken als: Oorlogswinter, De Kloof en Koning van Katoren. Ik besloot om deze boeken ook eens te lezen. Ik was meteen enthousiast. Wat een spannende boeken! 

Populair

Vraag aan een veertigplusser wat zijn favoriete jeugdboeken zijn en er zit vast een boek van Jan Terlouw tussen. In mijn omgeving net zo. Altijd kwamen de boeken terug in de gesprekken over boeken. 

 

Een paar jaar geleden zag ik het boek oorlogswinter in de kast staan van de bibliotheek. Ik besloot het te gaan lezen en vond het een mooi verhaal. Daarna heb ik de film gezien. Deze vond ik ook erg leuk! 

 

Er ging weer een tijdje overheen en ik ging weer jeugdboeken lezen voor onze website. Al snel kwam ik Koning van Katoren tegen. Dit boek vond ik ook erg leuk en besloot daarna De Kloof te gaan lezen! 

 

 

Jan Terlouw
Jan Terlouw

Wat zorgde ervoor dat ik deze (oude) jeugdboeken ook wilde gaan lezen? 

 • De boeken zijn tijdloos: je merkt niet dat het boek al veel eerder is geschreven. Dit komt doordat er geen kenmerken van de tijd worden gegeven. (Lees: mobieltjes, computers of van Gulden naar Euro.)

 • Het is een fantasieverhaal, maar het is op een realistische manier geschreven. Het had allemaal waar kunnen zijn. (In Koning van Katoren zijn de gebeurtenissen niet allemaal even realistisch, maar het is niet dat de fantasie er echt vanaf spat!) 

 • De boeken hebben een goed tempo. Er zit precies genoeg tijd tussen de gebeurtenissen, waardoor de verveling geen kans krijgt. 

 • De verhalen zijn spannend! De hoofdpersonen beleven allemaal avonturen en in deze drie boeken moeten alle hoofdpersonen een probleem oplossen. Je wilt als lezer dolgraag weten of het verhaal goed afloopt!

 

 

Koning van Katoren (1971)


De koning van het land Katoren is overleden en er is geen opvolger. De 17-jarige Stach wil de rol van koning wel op zich nemen. 

 

Stach wordt opgevoed door zijn oom Gervaas, omdat zijn ouders allebei zijn overleden. Gervaars was een dienaar van de koning. 

 

De jongen besluit contact op te nemen met de zes ministers die nu het land regeren om te vertellen dat hij wel de nieuwe koning wil worden. De ministers zien dat eigenlijk helemaal niet zitten, omdat ze dan hun macht kwijtraken.

 

 

 

De ministers bedenken een plan. Stach moet voor elke minister een opdracht uitvoeren. Als hij alle opdrachten heeft gehaald dan mag hij koning van Katoren worden. 

 

De ministers zijn natuurlijk slim genoeg om Stach onmogelijke opdrachten te geven. Toch worden de zes zuurpruimen verrast, omdat de jongen meer doorzettingsvermogen heeft dan ze dachten. Zal het Stach lukken om koning van Katoren te worden? 

De kloof (1983)


Het land Berg en Dal was vroeger een welvarend land. Door een aardbeving loopt er al 45 jaar een kloof door het land heen. Berg en Dal zijn nu gescheiden.  

 

De kloof is zo diep dat contact met elkaar hebben bijna niet mogelijk is. Post duurt dagen over voordat het eindelijk is aangekomen en er zelf naartoe reizen duurt meer dan een week! 

 

Vanaf de aardbeving is het land in tweeën gesplitst: Berg en Dal zijn nu twee aparte landen. 

 

De mensen van beide landen zijn erg verdrietig dat ze geen contact met hun familie aan de andere kant kunnen hebben. 

 

Ginder woont samen met zijn moeder en oma in een huis in Dal. Wanneer Ginder op schoolkamp is, overlijdt zijn grootmoeder. Vlak voor haar dood heeft ze Ginder vertelt dat hij na haar dood een bureaula moet openen met belangrijke papieren. 

 

Wanneer Ginder terugkomt van zijn schoolreis zijn alle papieren weg. Zijn moeder heeft alles weggegooid. Hij gaat naar de vuilnisbult en vindt stukken van de papieren terug. Helaas is het te weinig om alles goed te begrijpen. 

 

Toch besluit Ginder verder te onderzoeken wat zijn oma hem probeerde te vertellen. Waarom moest Ginder de papieren pas na haar dood lezen?

 

 Hij heeft uiteindelijk één brandende vraag: waarom is er nooit een brug gekomen tussen Berg en Dal? 

Oorlogswinter (1972)


Het is de laatste winter van de Tweede Wereldoorlog als Michiel door zijn buurjongen Dirk Knopper bij het verzet komt. 

 

Zijn buurjongen vertrouwd hem een groot geheim toe. In het bos zit een Engelse piloot verborgen. Hij kan het bos niet uit en hij moet verzorgd worden. 

 

Wanneer Dirk wordt opgepakt door de Duitsers, besluit Michiel deze taak op zich te nemen. 

 

Al snel komt hij erachter dat het een lastige opdracht is. Wie kan je in deze tijd wel en vooral niet vertrouwen? 

Wist je dat? 
Het dorp waar het verhaal zich afspeelt De Vlank helemaal niet bestaat? Het dorp is in het boek zo realistisch beschreven, dat je bijna denkt dat het dorpje écht bestaat!

 

 

FilmsIk vind het altijd heel leuk om na het lezen van het boek de verfilming te bekijken. Ziet het er in de film hetzelfde uit als tijdens het lezen in mijn hoofd? Hieronder kan je alvast de trailers bekijken! 

 

Dit boeken zijn leuk voor...

lezers die het leuk vinden om over avonturen te lezen! 

Speciale kaft

Twee boeken hebben een andere kaft dan we gewend zijn. Dit zijn speciale boeken voor kinderen met Dyslexie! In het artikel 'Tip: leesboeken speciaal voor dyslecten!' kan je lezen wat er zo speciaal is aan deze boeken! 

 


Heb jij al één van deze boeken gelezen?
Laat in een reactie weten wat je van het boek vond!  


Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Niek (dinsdag, 30 mei 2017 05:14)

  Mijn vader heeft het ook altijd over de boeken van Jan terlouw. Ik heb oorlogswinter ook gelezen. Ik vond het een leuk boek.

  groetjes
  Niek