Ideeën en opdrachten voor fictie


De leerlingen een boek laten lezen tijdens de les is snel gedaan, maar hoe laat je ze (op een leuke manier) aan het werk met het boek?

 

Op deze pagina staan allemaal opdrachten die je kunnen helpen om een programma in elkaar te zetten die aansluit bij je leerlingen. 

 

De opdrachten komen van verschillende websites. De bronnen van de opdrachten staan erbij vermeld. 

Opdrachten a.d.h.v. niveau 1F/2F


Om het niveau van de leerlingen in kaart te brengen, kan de docent de leerlingen opdrachten laten maken die gemaakt zijn op de kerndoelen 1F/2F. Na afloop kan de docent de antwoorden van de leerlingen analyseren, zodat er voor zowel de docent als de leerlingen helder is waar nog extra aandacht aan besteed moet worden. 

 

 

Creatieve opdrachten


Voor veel leerlingen is het leuk om hun kennis over het boek creatief te uiten. Dit kan door tekeningen te maken van de hoofdpersonen, door stukken van het boek te herschrijven of door een interview met de personages te bedenken.

 

 

Bron: drive Leraar Nederlands

Een bestand vol opdrachten


Het kan voor leerlingen heel fijn zijn om zelf te mogen kiezen welke opdrachten ze gaan maken bij hun leesboek. 

 

In dit bestand staan 36 losse (kleine) opdrachten die kunnen worden toegepast op alle leesboeken. 

 

De sterretjes geven de moeilijkheidsgraad van de opdrachten aan. 

 

Bron: Liesleest.nl i.o.v. NHL Leeuwarden

Boekdoos


Op veel sites zie je deze creatieve opdracht: de boekdoos. Wat is een boekdoos precies? 

 

De leerlingen lezen eerst een boek en gaan daarna aan de slag met de opdracht. Ze versieren een schoenendoos in thema van het boek, schrijven een samenvatting, geven hun mening en verzamelen 10 voorwerpen die met het boek te maken hebben. Daarnaast geven ze ook aan waarom deze voorwerpen in de boekdoos zijn gestopt. 

 

De opdracht is hieronder te downloaden. Deze opdracht komt uit de drive van Leraar Nederlands (zie tips) en is aangepast op het niveau kaderberoeps. 

 

Tips:


Wie het internet slim gebruikt kan veel lesmateriaal vinden. Soms zijn er maar kleine aanpassingen nodig om het lesmateriaal zelf te kunnen toepassen tijdens de lessen. 

 

Leraar Nederlands 
Een goede bron is de Facebookgroep Leraar Nederlands. Daar worden veel opdrachten en ideeën gedeeld. Bij de pagina hoort een drive waar veel opdrachten te vinden zijn. De drive is hier te bekijken

 

Bovenbouw 
Naast dat er een actieve Facebookgroep is voor docenten Nederlands, is er ook ook pagina voor leerkrachten in de bovenbouw van het basisonderwijs.

 

Onder de naam Bovenbouwwereld (gr. 5 - 8) wordt er veel lesmateriaal gedeeld. Deze bestanden zijn te vinden op de pagina zelf onder het kopje bestanden. Vaak zijn deze opdrachten (met een kleine aanpassing) goed te gebruiken in de klassen één en twee.  

 

SLO 
Op de website van SLO worden ook veel tips gedeeld m.b.t. fictie. Klik hier voor de website.