De ijsmakers, Ernest van der Kwast

 

 

 

Pfoe, wat is het deze week warm! De zon schijnt volop en als je zegt ZON, dan zeg je ook... IJS! Dit boek gaat over ijs, hoe toevallig is dat? Lees je mee? 

Ik vind de voorkant van dit boek zo vrolijk en ook erg zomers. Maar waar gaat het boek over? Lees verder als je het wilt weten! Ik moet en wil er wel bij vermelden dat het boek geen jeugdboek is. Dus pak dit boek als je van een uitdaging houdt of als je veel ervaring hebt met lezen op een hoger niveau! Ik wil namelijk niet dat je het plezier in lezen verliest. ;-) 

Samenvatting

Ja, De ijsmakers gaat over ijs. Maar heus niet alleen over ijs! 

 

Het verhaal speelt zich af in Rotterdam en Italië. Dat zijn twee totaal verschillende werelden, maar wat hebben ze met elkaar te gemeen? In het noorden van Italië ligt de vallei waar 'ijs' is uitgevonden, volgens Giuseppe. Elke lente trekt zijn familie naar de ijssalon in Rotterdam en in de winter gaan ze gezellig terug naar Italië. Giovanni, de zoon van Giuseppe, besluit dat hij geen ijs wil maken. Het werk in de ijssalon is zwaar en de dag is erg lang. Zelfs de mooie vrouw van Luca wordt er steeds lelijker en vermoeider door. Daarnaast vindt Giovanni literatuur en poëzie veel interessanter. Hij wordt zelfs directeur van een poëziefestival. Maar wat vindt zijn vader daarvan? Hoe moet het nu met de ijssalon waar echt Italiaans schepijs als warme broodjes over de toonbank gaan? Gelukkig is zijn broertje Luca er ook nog! 

 

Op een dag doet de broer van Giovanni, Luca, hem een heel raar voorstel. Dat voortel heeft alles te maken met de mooie vrouw en de kinderwens van Luca... Gaat Giovanni op zijn voorstel in om de familieband (en dus ook de ijssalon) te redden? 

 

Lies vindt

In spiegelbeeld
In spiegelbeeld

 

Lies vindt... het boek een aanrader! Het boek gaat over het maken van ijs. Vroeger werd er bij toeval ijs uit de bergen opgegeten en dat scheen lekker te zijn. Daar geloof ik niet zo veel van, want toen ik nog een klein (lees: heel jong) meisje was, heb ik op skivakantie ook wel eens sneeuw gegeten en dat was allesbehalve lekker. De schrijver vertelt dus dat de ijsmakers de sneeuw uit de bergen hebben getransformeerd tot (schep)ijs. Door aan het ijs lekkere en rare smaken toe te voegen, werd het ijs steeds lekkerder en populairder. Erg leuk is het, vooral met dit warme weer, om te lezen met welke smaken de ijsmakers experimenteerden. Vergeet niet een ijsje te pakken als je dit boek leest. 

 

Daarnaast is het verhaal ook opmerkelijk en boeiend. Het gaat over een familiegeschiedenis, maar het is geen geschiedenisboek dus maak je geen zorgen! De schrijver verklapt zelfs nog hoe een deel van de toekomst voor de familie eruit zal zien. Dat is mooi om te lezen.


Heb jij dit boek ook gelezen?

Deel met ons in een reactie hieronder wat jij van ervan vond! 


Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Pieter (dinsdag, 20 juni 2017 14:33)

    Ik ga deze zeker lezen!