Tips voor je boekbespreking!

 

 

 

 

Kijk jij ook zo op tegen het geven van je boekbespreking? Lies geeft je tips, zodat jij vol zelfvertrouwen een 10 haalt op je boekbespreking.  

 

1. Gebruik je eigen woorden

 

Je kunt beter niet de achterkant van het boek voorlezen, want dan lijkt het alsof je het boek niet echt hebt gelezen en dat wil je natuurlijk voorkomen. Het publiek begrijpt je altijd als je een presentatie geeft in eigen woorden. En als iemand uit het publiek dan wel een vraag heeft, weet jij precies wat je moet antwoorden! 

 

2. Steekwoorden

 

Schrijf een paar steekwoorden op een blaadje en leg dat blaadje tijdens de presentatie voor je neus. Je kunt zo af en toe spieken. Een briefje met steekwoorden zorgt ervoor dat je het boek echt presenteert. Het is tijdens een boekbespreking namelijk niet de bedoeling dat je de presentatie gaat voorlezen.  

3. PowerPoint

 

 

Een PowerPoint-presentatie helpt je tijdens een presentatie. Je kunt er steekwoorden, afbeeldingen of video's op laten verschijnen.

 

Psssst....

Je kunt dus ook spieken op je PowerPoint-presentatie als je even niet meer weet wat je moet zeggen. ;-) 

4. Inleiding - kern - slot

En dan nu het allerbelangrijkste van de boekbespreking... de indeling! 

 

 

Inleiding
In de inleiding vertel je hoe het boek heet, wie het boek heeft geschreven en waarom je het boek hebt uitgekozen. Als je meer informatie wilt geven, kun je vertellen welke boeken de schrijver/schrijfster nog meer heeft geschreven. 

 

Kern

In de kern vertel je het onderwerp van het boek, geef je een korte samenvatting van het boek en vertel je wie de hoofdpersonen zijn. Ook mag je het einde van het verhaal verklappen.

 

Slot

Je vertelt wat jij van het boek vond. Probeer te vertellen waarom je het een leuk, verdrietig, spannend of stom boek vond. Dus bijvoorbeeld... ik vind dit een leuk boek, omdat ik paardrijden ook erg leuk vind. 

Ook vertel je wat je van het boek hebt geleerd en of je het boek aan je klasgenoten aanraadt. Tot slot lees je een stukje voor. Je mag helemaal zelf kiezen wat jij wilt voorlezen! 

 

 

 

Jij bent nu helemaal klaar voor je boekbespreking! Veel succes!