De belofte van Pisa, Mano Bouzamour

 

 

 

De Marokkaanse Sam speelt piano en wil naar het vwo, terwijl zijn vrienden op straat hangen, zijn broer in de criminaliteit zit en zijn zussen bij de supermarkt werken. De ouders van Sam zijn ook nog eens analfabeet. Sam leeft tussen de buurthuizen en dure restaurants in. 

Mano Bouzamour is een jonge schrijver die net als Sam is opgegroeid bij Marokkaanse ouders. Hij woonde in de beruchte Diamantbuurt in Amsterdam. Mano wilde goed zijn best doen voor een diploma en hij wilde ook iets van het leven maken. 

Samenvatting

Het boek gaat over de Marokkaanse Sam. Hij groeit op bij analfabete ouders die nog in het Marokkaans tegen hem spreken. De broer van Sam zit in de zware criminaliteit. Sam is anders. Hij wil heel graag naar het vwo op het elitair lyceum. Van zijn broer moet Sam een vwo-diploma behalen, want zelf heeft hij gefaald. Ook speelt Sam graag piano. Aan zijn broer heeft Sam de piano te danken. Waar de piano vandaan komt, wil Sam niet eens weten. 

 

Sam zit tussen twee werelden in. Zijn ouders kunnen niet lezen en schrijven, zijn vader gaat vaak naar de moskee en de ouders van zijn westerse vrienden en vriendinnen hebben goede banen, wonen in mooie huizen en gaan naar luxe feestjes of restaurants. Sam wordt verliefd op de rijke meisjes en zij hebben ook interesse in hem. Hij komt veel in de mooie huizen waar de meisjes wonen, maar de meisjes kunnen nooit bij hem thuis komen. 

 

De broer van Sam speelt ook een grote rol in het verhaal. Hij komt in de gevangenis terecht als Sam naar het vwo gaat. Juist dan heeft Sam zijn broer zo hard nodig. Komt de broer van Sam op tijd vrij voor de diploma-uitreiking van Sam? En zal Sam zijn vwo-diploma behalen? Waarom zit de broer van Sam in de gevangenis? 

 

Mijn mening

 

 

Ik vind het boek geschikt voor jongeren vanaf 15 jaar. Het boek is niet ontzettend moeilijk geschreven, want er komt zelfs straattaal in het boek voor. Toch lijkt het onderwerp mij beter passen bij jongeren boven de 15 jaar. Je moet je in de hoofdpersoon kunnen verplaatsen en begrijpen uit welk milieu hij komt. 

 

Ik ben opgegroeid in een dorp en daar woonden weinig Marokkanen of mensen met een andere culturele achtergrond. Over analfabetisme werd niet veel gesproken. Tijdens mijn studie Nederlands ben ik me pas meer in analfabetisme gaan verdiepen. Voor mij was het dus moeilijk om me te verdiepen in een 'schoffie' uit Amsterdam. Bovendien voelt het voor mij alsof Bouzamour zich moet bewijzen. Voor mijn gevoel wil hij te graag laten zien dat Marokkaanse schoffies uit Amsterdam wel iets kunnen bereiken.

Zou jij...

iemand buitensluiten om zijn afkomst? Zou jij.... je minder voelen als jij in de minderheid was op jouw school?  

 

 

Zou jij... dit boek lezen? Plaats een reactie en laat het ons weten! 

 

 

Dit boek wordt ingedeeld op niveau D!


Heb jij De belofte van Pisa ook gelezen?

Deel met ons in een reactie hieronder wat jij van De belofte van Pisa vond! 


Reactie schrijven

Commentaren: 0