4 boeken over de oorlog die je gelezen moet hebben

 

 

 

 

4 en 5 mei zijn belangrijke dagen. Op 4 mei herdenken we de oorlogsslachtoffers en een dag later vieren we onze vrijheid. Soms is het voor ons lastig te bedenken dat nog geen 72 jaar geleden Nederland er heel anders uitzag.

 

Gelukkig zijn er schrijvers die ons, met hun boeken, een kijkje geven in deze tijd. Wij zetten de boeken op een rijtje die wij erg indrukwekkend vonden! 

 

De jongen in de gestreepte pyjama, John Boyne

Dit is één van Lysanne haar favoriete jeugdboeken. Het mooie aan dit verhaal vond ze dat jij als lezer meer weet dan de hoofdpersoon, Bruno (9). De vader van Bruno is een belangrijke militair in het Duitse leger. Voor het werk van zijn vader moeten ze naar een dorp verhuizen. 

 

Het verhaal 
Natuurlijk weet Bruno dat er oorlog is, maar hij weet niet precies wat er allemaal gebeurt. Daardoor heeft hij bijvoorbeeld niet door dat hij op een concentratiekamp woont en vraagt hij zich af waarom die mensen achter de hekken allemaal in een pyjama rondlopen. 

 

Bruno is een echte avonturier en weet een manier te vinden dat hij uit huis kan ontsnappen. Tijdens zijn wandeltochten leert hij Schmuel kennen. Een Joodse jongen die in het concentratiekamp woont. Ze worden vrienden en spreken dagelijks met elkaar af. 

Bijzonder einde 

Wat Lysanne vooral van dit boek is bijgebleven is het einde. Toen ze het boek uit had, heeft ze nog een hele tijd nagedacht over de afloop van het verhaal. 

 

Dit boek wordt ingedeeld op niveau C. 

Haar naam was Sarah, Tatiana de Rosnay

Lysanne: 'Een paar jaar geleden heb ik dit boek gelezen. Ik kocht het boek in de winkel en wist niet goed wat ik van het boek kon verwachten. Ik heb hem toen in één keer uitgelezen, zo mooi vond ik het boek. Een leuk boek om te lezen is het niet. Er zijn veel verdrietige stukken in het boek.' 

 

Het verhaal 
Sarah wordt in de nacht opgeschrikt door agenten die voor haar deur staan. Ze moet met de agenten mee. Sarah bedenkt zich geen moment en verstopt haar broertje in de kast. Ze draait de deur op slot en gaat met de agenten mee. Ze wordt naar Vélodrome d’Hiver gebracht. Daar worden alle Joden verzameld, voordat ze op de trein gezet worden naar de concentratiekampen. 

 

Het verhaal gaat over Sarah die probeert te ontsnappen uit het concentratiekamp, nieuwe vrienden maakt, maar vooral probeert weer naar huis te gaan voor haar broertje. Zal ze op tijd thuis zijn voor haar broertje? 

Oorlogsgeheimen, Jaques Vriens

Lisa: 'In de eerste klas heb ik dit boek op mijn verjaardag gekregen. Boeken over de oorlog vind ik heel interessant en ik was super blij met dit cadeau. Het boek is heel mooi en geeft je een realistisch kijkje in het leven van jongeren in de oorlog.'

 

Het verhaal 

Tuur woont tijdens de Tweede Wereldoorlog in een klein dorpje in Zuid-Limburg. In het begin vindt Tuur het allemaal best wel spannend en avontuurlijk. Na een tijd beseft Tuur dat er de ergste dingen gebeuren. De Duitsers regeren met harde hand en de bewoners moeten vaak schuilen in een kelder voor bommenwerpers. Dan zit er ook nog een Engelse piloot verstopt op zolder. Naast al het leed wordt Tuur verliefd op Maartje. Maartje vertelt dat zij het nichtje is van de boer in het dorp en dat zij hier een tijdje komt wonen, omdat het leven in de stad veel slechter is. Maar dit blijkt niet waar te zijn... Maartje draagt een heel erg groot en gevaarlijk geheim met zich mee. 

 

Het verhaal gaat over Maartje en Tuur die leven in oorlogstijd. Hoe is het om altijd bang te moeten zijn? Om niet te weten of je het wel gaat overleven? Om mensen van wie je houdt te moeten verliezen? En wat is Maartje haar geheim? 

Verdrietig

Ik vind dat het boek verdrietig eindigt, maar het is wel de keiharde waarheid. Het verhaal laat zien dat iedereen gelijk is en dat je niemand mag buitensluiten. De nazi's behandelden niet iedereen gelijk en waren tot de meeste verschrikkelijke dingen in staat. Zelf heb ik Auschwitz bezocht en heb ik met eigen ogen kunnen zien hoe gruwelijk het daar is en was. Lees dit boek en besef dat alle oorlogen de wereld uit moeten!

 

Dit boek wordt ingedeeld op niveau B. 

Oorlogswinter, Jan Terlouw

Lisa: 'Oorlogswinter is een klassieker en stond al erg lang bij ons thuis op de boekenplank. Mijn vader las het boek in zijn jeugd en op mijn veertiende pakte ik het boek van de plank. Ik vond het boek heel indrukwekkend.' 

 

Het verhaal

Michiel is nog erg jong als de oorlog uitbreekt. Hij vindt het wel een spannende en stoere tijd. Als elfjarige jongen hoopt Michiel dat de oorlog lang zal duren. Hij wil samen met anderen de Duitsers tegenwerken, maar dit mag niet van zijn vader. Zijn vader is burgemeester van een dorp en is genoodzaakt om nauw met de Duitsers samen te werken. De vader van Michiel wil dit helemaal niet en vindt de Duitsers verschrikkelijk.

 

Al snel merkt Michiel dat de oorlog geen spannende en avontuurlijke tijd is. Jonge jongens verdwijnen, er wordt verraad gepleegd en zijn vader wordt slachtoffer van een wraakactie van de Duitsers. Michiel komt erachter dat je in een oorlog niemand kunt vertrouwen. Van het helpen van een Engelse piloot tot het onder schot houden van zijn bloedeigen oom. Michiel maakt het allemaal mee tijdens de bezetting van de Duitsers.  

 

Waarom begint Michiel zijn lievelingsoom te haten? Wat gebeurt er met de vader van Michiel? En overleeft de Engelse piloot de oorlog? 

Niemand vertrouwen

Het verhaal laat zien dat je in oorlogstijd niemand kunt vertrouwen. De buurman, je beste vriend of vriendin en zelfs je eigen familie niet. Het verhaal is ontroerend, want Michiel verliest familieleden en vrienden. Het verhaal laat zien hoe ellendig een oorlog is. 

 

Dit boek wordt ingedeeld op niveau C.