5 redenen waarom je zou gaan lezen!

 

 

 

 

Wist je dat je van boeken lezen slimmer wordt én het een hele goede training is voor grote toetsen? Ik zette alle voordelen van boeken lezen voor je op een rijtje! 

#1 Meer kennis

Door veel te lezen leer je ongemerkt veel nieuwe dingen. Bijvoorbeeld wanneer je een boek over de Tweede Wereldoorlog leest, krijg je een duidelijk beeld van die tijd. Je weet hoe de mensen zich toen voelden, weet dat ze weinig eten hadden en dat ze soms avonden in het donker moesten zitten omdat ze geen licht aan mochten doen. 

 

Word je van deze kennis gelijk slimmer? Nee, natuurlijk niet! Maar wanneer ze tijdens geschiedenis het onderwerp Tweede Wereldoorlog aansnijden heb jij ongemerkt al veel kennis over het onderwerp. Gevolg: de nieuwe leerstof blijft beter hangen! 

 

Dit geldt natuurlijk ook voor andere onderwerpen.  Je algemene kennis wordt stukje bij beetje groter!

#2 Beter in taal

Veel lezen zorgt ervoor dat je beter wordt in taal! Hoe? Ik geef je een paar voorbeelden! 

  • Je wordt beter in teksten schrijven: 
    Door veel teksten te lezen, zie je vaak het goede voorbeeld voorbij komen. Wanneer je zelf een tekst moet gaan schrijven, zal dit makkelijker gaan omdat je ongemerkt weet hoe het hoort. 
  • Grote woordenschat:
    In een boek kunnen woorden staan waarvan je de betekenis niet helemaal weet. Vaak kan je uit de tekst wel opmaken wat een bepaald woord betekent. Hoe meer je in aanraking komt met nieuwe woorden, des te groter de kans is dat je deze woorden zelf ook gaat gebruiken. Daarnaast kan het natuurlijk zijn dat je deze woorden in een andere tekst weer tegen gaat komen! Jij weet dan al wat het woord betekent en kan steeds moeilijkere teksten gaan lezen! 
  • Langere teksten kunnen lezen: 
    Er wordt op school steeds meer van je verwacht met lezen. Waar je eerst één klein stukje tekst moest lezen tijdens je leestoetsen, is dat bij je eindexamen ineens een hele pagina. Wanneer je vaak leest, train je dus eigenlijk in het lange teksten lezen. Zeg nou zelf, wie wil nou niet goed getraind een toets maken? 

#3 Beter inlevingsvermogen

Vaak neem je in een boek een kijkje in het leven en de gedachten van de hoofdpersoon. Dit kan een personage zijn die veel op jou lijkt, maar ook iemand die totaal verschillend is. Doordat je veel over de hoofdpersoon leest kom je vrijwel alles te weten. Je leert hem of haar echt goed kennen! 

 

Dit kan je weer gebruiken in het dagelijks leven. Als je bijvoorbeeld een boek hebt gelezen over iemand die kanker heeft, kan je makkelijker meeleven met iemand uit je eigen omgeving die hetzelfde heeft.  Je weet dan een beetje hoe iemand zich moet voelen en wat hij/zij allemaal moet doormaken. Dit geld natuurlijk voor boeken met een minder heftig thema! 

#4 Ontspannen

Lezen werkt erg rustgevend! Moeite met slapen? Ga voordat je gaat slapen even lezen! Je hoofd komt dan tot rust, waardoor je sneller in slaap valt. Wanneer je voordat je gaat slapen op je telefoon zit, blijven je hersenen actief. Dit komt vooral van het licht dat van je mobiel afkomt. Daarnaast moet je alles verwerken wat je op je telefoon ziet, alles behalve ontspannend dus! 

#5 Betere concentratie

Heb je moeite met concentreren? Pak dan eens wat vaker een leesboek! Begin met 10 minuten lezen en bouw het daarna langzaam op. Je zult zien dat je steeds langer kunt lezen zonder dat je afgeleid raakt! Een goede concentratie is weer goed voor je rapportcijfers! 

Dus...

Volgens mij is het nu wel duidelijk waarom lezen goed voor je is! Wil je graag lezen, maar heb je geen leuke boeken meer in je kast staan? Ga dan naar de bibliotheek! Tot je negentiende kan je vaak een gratis lidmaatschap krijgen! 

 

Vind je het lastig om een leuk boek te kiezen dat echt bij je past? Lees dan de blogs die wij hebben geschreven over jeugdboeken. Er zit vast een boek tussen dat je aanspreekt! Klik hier voor alle blogs!