Sonny Boy, Annejet van der Zijl

 

 

 

 

 

 

Dit boek is al heel lang één van mijn lievelingsboeken. Voor onze blog heb ik het boek opnieuw gelezen. De personen in het boek hebben echt bestaan en dat maakt dit verhaal extra aangrijpend. 

 

 

De Surinamer Waldemar en de Nederlandse Rika krijgen samen het kindje Sonny Boy. Het wordt door familie en vrienden niet geaccepteerd dat Waldemar en Rika samen een kindje krijgen, omdat Waldemar donker is en Rika blank. Ook heeft Rika al vier kinderen. Ondanks alle ellende blijven de twee bij elkaar. 

 

Als Waldemar, Rika en Sonny Boy eindelijk gelukkig zijn in Scheveningen breekt de Tweede Wereldoorlog uit. In Rika's pension komen Duitse soldaten te wonen en de familie moet verhuizen. In het nieuwe huis woont de familie met joodse onderduikers. En dat is levensgevaarlijk. 

 

En dan gebeurt waar iedereen al die tijd bang voor was. Voor de deur van Waldemar, Rika en Sonny Boy staan Duitse soldaten die de familie arresteren. Sonny Boy mag al snel naar huis, maar Waldemar en Rika worden gruwelijk mishandeld en als straf naar verschillende concentratiekampen gestuurd.  Sonny Boy blijft alleen achter. 

Het verhaal 
Het verhaal is echt gebeurd, erg heftig en ontroerend. Het boek bestaat uit een erg verdrietig deel, omdat de ouders van Sonny Boy worden gearresteerd en Sonny Boy helemaal alleen achterblijft. Gelukkig begint het boek niet verdrietig. Het boek begint met het leven van Rika en Waldemar toen zij elkaar nog niet kenden. Rika was toen getrouwd en Waldemar woonde in Suriname. Dan komen de twee verhaallijnen samen, want Waldemar gaat een kamer huren bij Rika. Waldemar en Rika worden verliefd en dat is het begin van het verhaal over een onmogelijke liefde.  
Meevoelen 
Binnenkort is het weer 4 mei en op die dag herdenken we in Nederland alle oorlogsslachtoffers. De oorlog is al erg lang geleden en misschien vind je het moeilijk om je in deze tijd te verplaatsen. Sonny Boy is als een tijdmachine. Het boek neemt je mee naar het begin van de 20e eeuw en laat je reizen door de tijd.  Het mooie verhaal eindigt wreed in de jaren 40. De oorlog komt door dit boek een stap dichterbij. Als je het boek hebt gelezen, kun je op 4 mei stilstaan bij Rika en Waldemar.

 

Dit boek is echt iets voor jou... 
... als je het interessant en leuk vindt om te lezen over de oorlog,  de geschiedenis en de liefde.  


Heb jij dit boek ook gelezen?

Deel met ons in een reactie hieronder wat jij van het boek vond! 


Reactie schrijven

Commentaren: 0