D-boeken: sociaal

De belofte van Pisa, Mano Bouzamour

Sam gaat naar het Hervormd Lyceum in Amsterdam-zuid. Daar is hij de enige Marokaan en daar moet de school nog een beetje aan wennen. Zijn broer is samen met zijn beste vriend geen lieverdje en worden op een gegeven moment opgepakt. Sam heeft zijn broer beloofd dat hij zijn diploma zal halen om later te kunnen studeren.

 

Sam raakt steeds verder van het juiste pad af. Dit boek gaat over familiebanden en in hoeverre je achtergrond je vormt en bepalend is voor de keuzes die je maakt. De auteur van het boek neem geen blad voor zijn mond en is niet vies van grof taalgebruik. Daar moet je van houden.

 

 

Pagina's: 285


Smiley, Lotte Boot

Julia is samen met haar vader en broertje illegaal vanuit Mexico naar Amerika gegaan. Haar vader hoopte daar een beter leven te creëren voor zijn kinderen. Haar vader werkt dag en nacht en Julia draagt de zorg voor haar broertje. Wanneer ze naar een nieuwe school gaat raakt ze bevriend met een meisje die bij een bende hoort. Niet veel later sluit Julia bij de bende aan. Het boek geeft een inkijkje hoe het er aan toe gaat in drugsbendes. Wat doen leden allemaal en wat wordt er van ze verwacht?

 

Het mooie en spannend aan dit verhaal is dat het boek op waarheid is gebaseerd. Julia heeft echt bestaan.

Auteur Lotte Boot deed onderzoek naar het verhaal van Julia en schreef daar een artikel over. Nadat het artikel gepubliceerd was besloot ze er een boek over te schrijven. Wanneer je van spannende boeken houdt die op waarheid gebaseerd zijn, is dit iets voor jou. Let op: sommige delen van het boek zijn best heftig/eng!

 

                                                                        Pagina's: 239


Honderd uur nacht, Anna Woltz

Emilia’s vader heeft iets vreselijks gedaan. Emilia besluit in haar eentje naar New York te vluchten. Eenmaal aangekomen in New York blijkt er een orkaan onderweg te zijn. Samen met een paar andere jongeren probeert ze de de orkaan te overleven.

 

Hoe loopt dat af? En wat voor vreselijks heeft haar vader gedaan waardoor zij helemaal alleen op veertienjarige leeftijd naar Amerika besluit te vluchten? Als je van spannende en realistische verhalen houdt, is dit boek iets voor jou!

Reactie schrijven

Commentaren: 0