D-boeken: oorlog

De jongen in de gestreepte pyjama, John Boyne

Bruno is negen jaar oud en de zoon van een Duitse commandant. Tijdens de Tweede Wereldoorlog verhuist hij samen met zijn ouders en zus naar een kamp waar zijn vader de leiding over krijgt.

 

Bruno wil helemaal niet verhuizen, omdat hij dan zijn vrienden moet achterlaten. Aangekomen in zijn nieuwe huis mag hij niet veel en wordt hij nauwlettend in de gaten gehouden. Op een middag weet Bruno te ontsnappen en gaat hij op avontuur in de omgeving. Daar stuit hij op een hek en ziet daarachter een jongen spelen in een gestreepte pyjama, Schmuel.

 

Ze worden vrienden ondanks dat ze niet bij elkaar kunnen komen, omdat er een hek tussen zit. Ze spreken af elkaar vaker op de vaste plek te ontmoeten en er ontstaat een hechte vriendschap.  Beide jongens hebben totaal niet door in wat voor situatie ze beide zitten en vooral niet hoe gevaarlijk het is wat ze doen.


p205

Reactie schrijven

Commentaren: 0