D-boeken: identiteit

Perenbomen bloeien wit, Gebrand Bakker

Gerson is het broertje van de tweeling Kees en Klaas. Door een ongeluk met de auto is Gerson blind geworden en probeert de tweeling hem ze goed mogelijk te helpen.

 

Voor het ongeluk speelden de broers tijden het buitenspelen vaak het spel ‘zwart’. Daarbij moesten ze hun ogen dichtdoen en spraken ze een plek af waar ze naartoe moesten lopen zonder dat ze mogen kijken. Na het ongeluk spelen ze het spel weer, maar ze komen erachter dat het plezier minder is geworden. De tweeling kijkt voortduren of Gerson niet verkeerd loopt. Gerson vindt het moeilijk om blind te zijn en weet zich geen goede houding te geven.

 

Het mooie aan dit verhaal is dat je de gebeurtenissen vanuit alle drie de broers krijgt te lezen.

Pagina's: 137


Gebr. , Ted van Lieshout

Het broertje van Luuk, Marius sterft aan een zeldzame spijsverteringsziekte. Een paar maanden na zijn dood besluit zijn moeder als zijn spullen te verbranden. Luuk is het hier niet mee eens, maar weet zijn moeder niet te overtuigen. Gelukkig weet hij het dagboek van zijn broer te redden en begint erin te lezen.

 

Door het dagboek te lezen komt hij erachter dat zijn broertje worstelde met verschillende problemen. Naast dat hij zijn broertjes beter leert kennen, besluit hij in het dagboek verder te schrijven, waardoor hij zichzelf beter leert kennen.

Pagina's: 118

Reactie schrijven

Commentaren: 0