10 vergeten woorden

 

 

Iedereen hoort weleens een woord dat hij niet kent. Meestal kan je uit iemands verhaal wel opmaken wat het woord precies betekent. 

Maar wist je ook dat er heel voor woorden langzaam verdwijnen? 

Testje doen? Hier zijn 10 woorden die je nooit meer hoort, maar wel echt bestaan. 

1. een asman


Tegenwoordig zeggen wij vuilnisman. Vroeger werd een vuilnisbelt een asbelt of ashoop genoemd. 

2. babbeltong


Als iemand dit vroeger tegen je zei was dat niet positief bedoeld. Een babbeltong is iemand die veel praat en met name veel roddelt. 

3. een broodrat


Een broodrat is iemand die op de kosten van anderen leeft.  In de Van Dale uit 1864 stond: 'Iemand die ten laste van de gemeente komt en dan in het bijzonder een arme student.'

4. geitenfuif


Het woord fuif hoor je in sommige delen van het land nog wel, maar wat is dan een geitenfuif? 

 

Een geitenfuif is een feest van meisjesstudenten. In de twintigste eeuw werd het woord 'geiten' vaak gebruikt als neerbuigende benaming voor meisjesstudenten.  

5. krulhond


Een poedel! Meer uitleg is niet nodig denk ik. 

6. landspraak


De taal van het land, de tongval. Aan het einde van de twintigste eeuw, werd het woord bijna niet meer gebruikt. 

7. mamzel


Gebruik jij dit woord ook wel eens als je het over je moeder hebt? Eigenlijk betekent dit woord juffrouw en is het een verbastering van het Franse woord mademoiselle

8. sluiphol


De schuilplaats van een misdadiger. 

9. steekneus


Een steekneus bemoeit zich overal mee en heeft op alles wat aan te merken. Een echte bemoeial dus. Het woord komt waarschijnlijk van de uitdrukking: 'Je neus in andermans zaken steken.' 

10. een wieler


Een fiets. Het woord dateert uit de begintijd van de fiets. Het woord werd na verloop van tijd niet meer gebruikt en staat daarom niet meer in de Van Dale. 

Verandering


Maar hoe kan het nou dat onze taal verandert? Dat heeft met verschillende factoren te maken, o.a.: 

 

  • Nieuwe/ oude producten 
    Wanneer er nieuwe producten op de markt komen, nemen zij automatisch een nieuwe woord met zich mee. Denk bijvoorbeeld aan het woord appen. Daarnaast verdwijnen er weer woorden, omdat sommige dingen niet meer gebruikt worden. Weet jij bijvoorbeeld nog wat een floppy is? 
  • Invloed van andere talen 
    In het Nederlands zitten veel woorden die zijn beïnvloed door een andere taal. Zo zijn er Franse, Duitse en Engelse woorden te vinden in onze taal.